DIY dagbok

DIY  /  17  Kommentarer
Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle få användning av tyskan jag läste i högstadiet men, hör och häpna, den dagen kom. Allt började med en liten tanke om att det kanske skulle vara roligt att ha en analog dagbok att skriva i också. En analog dagbok där jag kan skriva med olika färgpennor, illustrera, använda klistermärken, klistra in foton och inte minst: en dagbok som jag kan ta med mig överallt. För visst skulle jag kunna kånka omkring på min stationära dator om jag ville men det skulle gå ofantligt långsamt, min rygg skulle bli jätteledsen och jag skulle fortfarande inte kunna skriva var jag än befann mig. Såvida det inte svävar omkring vägguttag i luften där jag kan koppla in min dator...
 
När jag väl hade bestämt mig för att en analog dagbok vore ett bra och roligt komplement kom tanke nummer 2 upp: var kan jag köpa en jättebillig och bara liiite ful anteckningsbok? Ingenstans. Jag var helt enkelt tvungen att göra en själv. 
 
Tillvägagångssätt
 
1. Öppna facket för papper på skrivaren. Inse att det bara finns några papper kvar där.
2. Leta fram kartongen med skrivarpapper bland alla lådor under föräldrarnas skrivbord. Ta upp en bunt papper vars tjocklek är hälften av den du önskar, eftersom A4-papprena ska omvandlas till A5. 
3. Glöm bort att du skulle använda papprena till att göra en egen dagbok och lägg därför hela bunten i pappersfacket på skrivaren. Spring runt och leta efter din hög med papper och undra hur den kunde försvinna så snabbt. 
4. Det är nu du får en minnesbild i huvudet där du ser dig själv fylla skrivaren med papper. Spring tillbaka till skrivaren, dra ut pappersfacket, plocka upp nästan alla papper (några kan ju få ligga kvar ifall någon vill printa ut något i framtiden) och sätt dig med pappersbunten vid köksbordet.
5. Försök, med hjälp av en tumstock, mäta och rita ut ett rakt sträck i mitten av pappret. Sitt där ett bra jävla tag tills din pappa har rotat igenom förrådet efter en riktig linjal som du kan använda.
6. Med en skärbräda under pappershögen, linjalen lite snett över det utritade strecket och med skalpellen i högsta hugg, ska du nu försöka skära igenom så många papper som möjligt i ett enda drag. De papprena du lyckats skära igenom lägger du åt sidan och sedan fortsätter du såhär tills hela högen är avklarad. OBS! Tänk på att vara som mest nogrann i början, för att i slutet övergå till att göra allting lite på måfå. Alla papper behöver ju inte ha samma storlek.
7. Gör hål i dina hemmagjorda A5-papper. Återigen, försök klämma fast så många papper som möjligt i hålslagaren och tryck till ordentligt. Då blir du färdig fortare.
8. Fundera på vad du ska ha som fram- och baksida. Kanske bara laminera två A5-papper och använda de som fram- och baksida? Nej, där gick ändå gränsen för hur fult det får bli. Bättre att leta reda på någon tunn kartong du kan använda!
9. Ah! En kartong med kaffefilter! Häll ut alla kaffefilter från kartongen och... Helvete. Det går inte. Kartongen är för liten för att kunna användas som framsida till dagboken. Lägg tillbaka alla kaffefilter i deras förpackning och tryck in i skåpet igen.
10. Leta igenom din garderob och hoppas på att du ska hitta någon kartong där. JA! TYSKAMAPPEN! 
11. Töm dess innehåll, skär ut två bitar som nästan är i samma storlek som övriga dagbokssidor, använd hålslagaren och bind ihop allting med hampasnöre från Panduro. Dekorera framsidan om du vill. Annars skiter du i det.
 
FÄÄÄRDIIIIIIGT!
 
Har ni någon gång haft nytta av språket ni läste under högstadiet?

En helt vanlig söndag

Foto  /  7  Kommentarer
Söndagar brukar bli de där dagarna då man gör allt viktigt man skjutit upp på under veckan så att man ska slippa ta itu med det veckan därpå. Med andra ord är söndag en dag då man gör allt i sista minuten så att måndagen blir starten på en heeelt nyyyy vecka där inga vardagssysslor behövs göras. För som vi alla vet: om man gör det på söndagen så behöver man aldrig mer göra det. Så är det.
 
Den här söndagen cyklade jag till apoteket och hämtade ut påfyllning av mina mediciner (exempel på sista-minuten-syssla) så att jag kunde fylla medicinasken på nytt. Att fylla den asken känns lite som att spela Kalaha. Man har ett gäng tabletter i handen och ploppar ner dem en efter en. Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag, söndag... Enda skillnaden när man spelar Kalaha med medicin är att man inte får plocka upp tabletterna i valfritt fack och portionera ut de i de andra facken, det får man bara göra i riktiga Kalaha, annars blir det kaos.
 
Efter apoteket handlade jag lite innan jag cyklade hem igen. Väl hemma gjorde jag en smoothie på fryst spenat, banan, äpple, ingefära, citron och vatten. Vanligtvis brukar jag ha fryst mango i men det kan hända att jag eventuellt råkade glömma köpa det... Eventuellt. 
 

Tacksam och mensig

Vardag  /  3  Kommentarer

Jag har mens, är varm som ett element (jag går klädd i enbart hängslebyxor för att inte råka svettas till döds), jag varvar ofrivilligt cravings med illamående och min mage är ungefär lika uppblåst som fastern i Harry Potter. 

Jag förstår att ni måste bli alldeles överväldigade av myskänsor från raderna ovanför. Det låter ju så härligt att man nästan vill lägga upp en soffbild på Instagram och hashtaga massa mysiga ord, så att ingen ska råka tro att jag har det mysigare än vad ni har. 

Skämt åsido, jag mår ändå helt okej mitt i all misär (mensär?). Försöker påminna min hjärna om saker jag faktiskt uppskattar och mår bra av, eftersom hjärnor annars har en tendens att påminna en om det råka motsatta. Därför gjorde jag en positiv lista!

Såhär såg jag ut när bästa mattrucken i götet fixade dundergod mat som nockade ut menstrollet i mig.

Vad är ni tacksamma för idag?